top of page
Foto van schrijverMarisa Lisse

De mogelijke signalen van seksueel misbruik en waar je terecht kan voor hulp en advies


Wanneer ik naar mijn kinderen kijk, kan ik al bijna spontaan tranen in mijn ogen krijgen bij het idee dat iemand hen iets aan zou doen. Niemand mag aan mijn kinderen zitten en niemand mag hen dwingen iets te doen wat zij zelf niet willen!!!

Ik wil er bijna niet aan denken, en toch denk ik er wel aan want wekelijks verschijnt er wel een nieuwsbericht in de media over een kind dat is misbruikt, en dan is er ook nog het besef dat de meeste misbruikzaken de media niet eens halen. Dus kan je nagaan hoe vaak het voorkomt, seksueel misbruik is een probleem van alledag en dat betekent niet dat ik mezelf angst moet inboezemen, want angst is vaak een slechte raadgever, maar ik moet er wel bewust van zijn dat dit probleem bestaat, en dat geldt niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen. Daarom is het handig als wij mogelijke signalen van seksueel misbruik kunnen herkennen en weten waar wij terecht kunnen voor hulp en advies.


In de meeste gevallen hebben de daders de kinderen dusdanig gemanipuleerd dat zij geen “nee” tegen de seksuele handelingen durfde te zeggen, of is er zo op in hen ingepraat dat zij “het geheimpje” moeten bewaren omdat er anders iets ergs met het kind, dierbaren van het kind of de dader kan gebeuren. De meeste kinderen zullen uit schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, schaamte of angst niet praten over het seksueel misbruik, en hierdoor is het moeilijk om achter het misbruik van het kind te komen. Ondanks dat een kind misschien niet praat over het seksueel misbruik laat het vaak wel veranderingen in het gedrag zien of zijn er lichamelijke klachten


Signalen die kunnen wijzen op seksueel misbruik

Slachtofferhulp Nederland beschrijft 10 signalen die mogelijk kunnen duiden op seksueel misbruik;

Slaapproblemen, bang in het donker, nachtmerries, extreme angst voor 'monsters'.

Verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn zonder duidelijke reden.

Plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: boos of teruggetrokken gedrag bij een kind dat meestal vrolijk is.

Angst voor bepaalde mensen: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, kennis of familielid.


Angst voor bepaalde plekken.

Een ouder kind dat zich gedraagt alsof het jonger is en bijvoorbeeld weer gaat bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig wordt.

Niet willen praten over een 'geheimpje' dat het kind met een volwassene heeft.

Praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak op bezoek gaan.

Plotseling veel zakgeld hebben.

Seksueel gedrag dat niet bij de leeftijd past.


Waar kan je terecht als je een vermoeden hebt?

Wanneer je als ouder signalen ziet die mogelijk kunnen wijzen op seksueel misbruik, dan is een logische reactie om in paniek te raken. Echter wilt het niet altijd zeggen dat er sprake is van seksueel misbruik omdat sommige van de signalen ook vanwege andere problematiek kunnen voorkomen en dat kan het verwarrend maken. Daarom is van belang om bij het herkennen van bepaalde signalen direct hulp en advies in te winnen.

Centrum voor Seksueel geweld, hier kan iedereen die recent slachtoffer is geworden van seksueel misbruik terecht. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0800- 0188.

De huisarts, de huisarts is de verwijzer voor de benodigde medische en psychische hulp.

Slachtofferhulp Nederland, zij bieden advies, emotionele hulp, en ook begeleiding in een eventueel strafproces. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 17. 00 uur op telefoonnummer 0900- 0101.

Veilig Thuis, zij zijn er voor advies als het seksueel misbruik in de huiselijke kring heeft plaatsgevonden. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0800-2000.


Maak jij je zorgen? Vraag vandaag nog advies en hulp!


Met lieve groet,

Evelien

29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page